Når taleren og lytteren går forbi hinanden

Hvad er det, der gør at taleren og lytteren går forbi hinanden?

  • Udgivet den 23. februar 2020 på LinkedIn


Helt enkelt fordi der tales og høres på forskellige frekvenser og med forskellig baggrund.


Et eksempel kunne være ham, der bare styrter afsted med at fortælle alt på en gang nærmest uden at trække vejret ....


Vi kan vist godt blive enige om at det er irriterende at lytte til .... og er du helt oprigtig, så kunne du nok også komme til at tænke 'sikke en klaphat'


Men her kommer jeg  med et bud på at der kan være andre forhold i spil end blot ego'et. For ofte, for ikke at sige altid, er der en dybere liggende baggrund for at man handler som man gør.


For hvad nu hvis han er opvokset i en stor børneflok som sidstfødte og eneste dreng? Sandsynligheden for at han fået taletid nok og er blevet hørt, er lille og derfor har han vænnet sig til at skulle tale hurtigt, når han endelig fik chancen.


Og selvom han har nok flere gange har fået at vide at han taler for hurtigt, så ligger den adfærd så dybt indgroet i hans system og krop, til selv at kunne ændre på det. Han hører når det siges, han forstår det også - men han ikke finde ud af at ændre det.


Jeg har selv været en hurtigtaler - og samtidig tilbageholdende med at sige noget. Mit indre system lærte tidligt, at det var bedst når jeg holdt mig igen. Så når jeg ville sige noget, gik det stærkt – jeg var jo på forbudt område.


Så næste gang du f.eks. møder en hurtigtaler, så bed han/hende om at trække vejret en ekstra gang og starte forfra, og - det er vigtigt - sig at det simpelthen gik lidt for stærkt til at du kunne nå at følge med. Det gør at den anden føler sig hørt og mødt, og mærker nu at han ikke behøver at skynde sig som han ellers har lært og begynde at kunne tale afslappet. Hans system falder i ro.


Omvendt kunne din udfordring kunne så være, at det har du ikke lyst til at sige – for du risikerer jo at udstille dig som fatsvag og tungnem …. men det er en anden historie ;-)


#skyggearbejde #adfærdsdesign #detenergetiskemenneske #oprigtighed